6 priežastys kodėl verta gerti matcha (mačia) arbatą - jos nauda sveikatai

6 priežastys kodėl verta gerti matcha (mačia) arbatą - jos nauda sveikatai

Matcha (liet. mačia) pastaruoju metu labai išpopuliarėjo - matcha kokteiliai, latės, arbatos ir net desertai pasirodo visur, pradedant sveikuolių parduotuvėmis ir baigiant kavinėmis.

Matcha, kaip ir žalioji arbata, gaminama iš Camellia sinensis augalo. Tačiau ji auginama kitaip ir pasižymi skirtingomis maistinėmis savybėmis. Galite sužinoti daugiau apie tai kaip matcha skiriasi nuo įprasto žaliosios arbatos čia.

Įrodyta, kad matcha ir jos sudedamosios dalys yra naudingos sveikatai ir gali padėti apsaugoti kepenis, pagerinti smegenų veiklą, stiprinti širdies sveikatą ir net numesti svorio.

Štai šešios priežastys kodėl verta gerti matcha arbatą ir jos nauda mūsų sveikatai:

1. Gausybė antioksidantų

Matcha turi daug katechinų - arbatoje esančių augalų junginių, kurie veikia kaip natūralūs antioksidantai. Jie padeda stabilizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus - junginius, kurie gali pažeisti ląsteles ir sukelti lėtines ligas.

Kadangi matcha arbatoje naudingųjų medžiagų koncentracija kur kas didesnė nei įprastoje žaliojoje arbatoje, jos poveikis taip pat kur kas stipresnis ir efektyvesnis nei tiesiog geriant praprasta žalią arbatą.

Iš tiesų, vienais skaičiavimais, tam tikrų katechinų matcha arbatoje yra net 137 kartus daugiau nei kitų rūšių žaliojoje arbatoje.

Įtraukus matchą į savo mitybą, galima padidinti antioksidantų kiekį, o tai gali padėti išvengti ląstelių pažeidimų ir net sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką

2. Gerina protinę veiklą

Tyrimai rodo, kad keletas matcha sudedamųjų dalių gali padėti pagerinti smegenų veiklą. Tyrėjai nustatė, kad matcha pagerino dėmesio, reakcijos laiko ir atminties rodiklius, palyginti su placebu.

Vienas nedidelis tyrimas taip pat parodė, kad 2 mėnesius kasdien vartojant po 2 gramus žaliosios arbatos miltelių pagerėjo vyresnio amžiaus žmonių smegenų veikla.

Iš pažiūros tai nieko keisto, kadangi matcha turi kur kas daugiau kofeino nei įprasta žalioji arbata. Kofeinas yra visiem gerai žinomas stimuliantas, kuris padeda pagerinti protinę veiklą ir suteikia mums energijos. Visgi, matcha stimuliuojantis poveikis neapsiriboja tik kofeinu.

Mačios sudėtyje taip pat yra junginio, vadinamo L-teaninu, kuris keičia kofeino poveikį, skatindamas budrumą ir padėdamas išvengti energijos sumažėjimo, kuris gali pasireikšti po kofeino vartojimo.

Taip pat įrodyta, kad L-teaninas didina alfa bangų aktyvumą smegenyse, o tai gali padėti atsipalaiduoti ir sumažinti streso lygį.

Dėl šių priežasčių, stimuliuojantis matcha arbatos poveikis skiriasi nuo kavos. Jis kur kas švelnesnis ir išlieka ilgiau, priešingai nei kava, kurios stimuliacija yra stipresne ir daug trumpesnė. Matcha nesukelia įprastų kavai būdingų šalutinių poveikių, kaip drebėjimas, nerimas ir staigus energijos sumažėjimas pasibaigus jos poveikiui. 

3. Gali padėti užkirsti kelią vėžiui

Matcha turi daug sveikatai naudingų medžiagų susijusių su vėžio prevencija.

Matcha turi ypač daug epigalokatechino-3-galato (EGCG) - tam tikros rūšies katechino, kuris pasižymi stipriomis priešvėžinėmis savybėmis.

Viename mėgintuvėlyje atliktame tyrime nustatyta, kad matcha sudėtyje esantis EGCG padėjo sunaikinti prostatos vėžio ląsteles.Kiti mėgintuvėlių tyrimai parodė, kad EGCG veiksmingai veikia prieš odos, plaučių ir kepenų vėžį.

Visgi, vertėtų atminti, jog šių tyrimų metu buvo tiriami konkretūs matcha sudėtyje esantys junginiai, o ne žmonės geriantys matcha arbatą. Todėl neskubėkite pirkti matcha arbatos vien dėl jos gebėjimo apsaugoti nuo vėžio. Laimei, yra ir daugiau priežasčių, kodėl verta gerti matcha arbatą.

4. Gali padėti apsaugoti širdies veiklą

Širdies ligos yra pagrindinė mirties priežastis visame pasaulyje, jos sudaro maždaug trečdalį visų vyresnių nei 35 metų žmonių mirčių.

Kai kurie tyrimai parodė, kad žaliosios arbatos, kurios maistinių medžiagų profilis panašus į matcha, gėrimas gali padėti apsisaugoti nuo širdies ligų.

Įrodyta, kad žalioji arbata mažina bendrojo ir "blogojo" MTL cholesterolio bei trigliceridų kiekį.

Ji taip pat gali padėti išvengti MTL cholesterolio oksidacijos - dar vieno veiksnio, galinčio apsaugoti nuo širdies ligų.

Stebėjimo tyrimai taip pat parodė, kad žaliosios arbatos gėrimas susijęs su mažesne širdies ligų ir insulto rizika.

5. Gali padėti numesti svorio

Žalioji arbata yra gerai žinoma dėl savo gebėjimo pagerinti svorio metimą. Iš tiesų, tyrimai rodo, kad ji gali padėti pagreitinti medžiagų apykaitą, kad padidėtų energijos sąnaudos ir paskatintų riebalų deginimą.

Pažvelkite į bet kokį svorio metimo papildą ir yra didelė tikimybė, kad tarp sudedamųjų dalių pamatysite "žaliosios arbatos ekstraktą".

Nors daugumoje šių tyrimų daugiausia dėmesio skirta žaliosios arbatos ekstraktui, matcha gaunama iš to paties augalo ir turėtų turėti tokį patį poveikį.

Visgi, mes manome, jog matcha arbata (kaip ir visi papildai) savaime nepadarys stebuklų. Jie mums gali padėti pasiekti tikslų, tačiau tik kartu su visaverte mityba ir sveika gyvensena. 

6. Gali padėti numesti svorio

Kepenys yra gyvybiškai svarbios sveikatai ir atlieka pagrindinį vaidmenį išplaunant toksinus, metabolizuojant vaistus ir apdorojant maistines medžiagas.

Kai kuriais tyrimais nustatyta, kad matcha gali padėti apsaugoti kepenų sveikatą ir yra susijęs su mažesne kepenų ligų rizika.

Apibendrinant

Matcha gaunama iš to paties augalo, kaip ir žalioji arbata, tačiau kadangi ji gaminama iš viso lapo, joje yra daugiau antioksidantų ir naudingų medžiagų.

Tyrimai atskleidė įvairią su matcha ir jos sudedamosiomis dalimis susijusią naudą sveikatai - nuo svorio metimo iki širdies ligų rizikos mažinimo.

Geriausia, kad šią arbatą paprasta paruošti, todėl ją lengvai įtrauksite į savo mitybą. Sužinokite daugiau būdų kaip naudoti ir mėgautis matcha arbata čia.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

1 4