Matcha (mačia) arbata - Kas tai ir kuo ji skiriasi nuo žalios arbatos?

Matcha (mačia) arbata - Kas tai ir kuo ji skiriasi nuo žalios arbatos?

Žalioji arbata - tai bendras terminas, kuriuo vadinama iš Camellia sinensis augalų lapų ir pumpurų gaminama ir visame pasaulyje vartojama nefasuota arbata. Matcha (liet. mačia) arbata taip pat priklauso šiai arbatos rūšiai, todėl natūraliai kyla klausimas - kuom ji skiriasi nuo įprasto žaliosios arbatos?

Kas yra matcha arbata?

Iš istorinės pusės, tai žalioji arbata, kuria Kinijoje mėgaujamasi jau tūkstantį metų. Budizmo praktikantai buvo pirmieji, kurie sukūrė mačios arbatos ceremonijos tradicijas, kurios vėliau atkeliavo į Japoniją ir tapo jos kultūros dalimi.

Iš praktinės pusės, tai specialiai užaugintų žalios arbatos lapelių milteliai, kurie išsiskiria savo švelniu skoniu ir gausybe naudingųjų medžiagų.

Kaip ji gaminama?

Matcha ir įprastos žaliosios arbatos skirtumai prasideda augimo procese.

20-30 dienų prieš derliaus nuėmimą, žaliosios arbatos augalai yra uždengiami nuo tiesioginių saulės spindulių. Tai padidina aminorūgščių kiekį, skatina chlorofilo gamybą ir suteikia augalui tamsesnį žalią atspalvį.

Nuėmus derlių, arbatos lapų stiebai ir gyslos pašalinamos, o lapai sumalami į smulkius miltelius, vadinamus matcha.

Koks jos skonis?

Nors gaminama iš tų pačių lapų, kai kurie žmonės sako, kad matcha yra saldesnė ir švelnesnis už įprastą žaliąją arbatą. Taip pat galite pajusti "žolės" kvapą ir skonį, ypač jei naudojate daug miltelių.

Sveikatos privalumai

Matcha turi gausybę antioksidantų ir kitų naudingų medžiagų, kurios:

  • Gerina protinę veiklą
  • Gali padėti sumažinti kraujospūdį
  • Mažina cholesterolio kiekį
  • Gali padėti apsaugoti nuo vėžio
  • Padeda sumažinti uždegimą

Sužinokite daugiau apie matcha arbatos naudą sveikatai.

Kuo skiriasi matcha ir žalioji arbata?

Nors arbata ir žalioji arbata yra tos pačios šeimos arbatžolės, jos turi keletą pastebimų skirtumų:

Spalva

Matcha lapeliai paskutines kelias savaites prieš derliaus nuėmimą praleidžia pavėsyje, todėl juose padidėja chlorofilo (ir kofeino) kiekis. Po derliaus nuėmimo lapai greitai apdorojami garais, kad išliktų spalva ir būtų sustabdyta oksidacija (fermentacija), dėl to paruošti milteliai įgauna ryškią žalią spalvą. Priešingai, žaliosios arbatos lapeliai džiovinimo ir oksidacijos proceso metu praranda didžiąją dalį savo spalvos.

Tekstūra:

Žaliosios arbatos lapeliai, iš kurių gaminama matcha, sumalami į smulkius miltelius, o žaliosios arbatos lapeliai, prieš parduodant juos kaip palaidus lapelius arba arbatos maišeliuose, pirmiausia išdžiovinami. Matcha milteliai suplakami į aksominę putą, kuri yra sodriai žalia. Žaliosios arbatos lapeliai mirkomi vos verdančiame vandenyje ir prieš patiekiant perkošiami, kad rezultatas būtų švelnesnis.

Skonis

Nors matcha ir žalioji arbata turi daug bendrų žolės ir žemės atspalvių, galutiniai skoniai labai skiriasi. Matcha turi daugeliui "šešėlinių" arbatų būdingą umami skonį, taip pat sodrų, žemišką, saldžiarūgštį skonį. Žalioji arbata pasižymi daug platesniu skonių spektru, priklausomai nuo veislės - nuo gėlių ir žolės iki dūmų ir skrudintos arbatos.

Kofeino kiekis

Kadangi gaminant matchą išsaugoma didžioji dalis lapuose esančių antioksidantų ir aminorūgščių, joje yra daug daugiau kofeino nei žaliojoje arbatoje: apie 80 mg viename puodelyje, o žaliojoje arbatoje - 35 mg, t. y. panašiai kaip puodelyje kavos.

Taip pat skaitykite:

Grįžti į tinklaraštį

1 komentaras

KOKIOS ZOLELES ATITINKA SIA ARBATA

valentinas strikulys

Rašyti komentarą

1 4