8 patarimai kaip pagerinti laikyseną

8 patarimai kaip pagerinti laikyseną

Gyvename amžiuje, kai vis daugiau laiko praleidžiame kiurksodami prie kompiuterių. Didžiąją savo laiko dalį atsiduodame pareigoms ir darbams, o kai ateina laikas mėgautis laisvalaikiu, nepraleidžiame progos prigulti ir ištiesti kojas žiūrint ,,Netflix“ ir ,,Youtube“. Pašokę nuo sofos stebimės mus vis dažniau aplankančiais nugaros ar raumenų skausmais ir tą akimirką tyliai sau pagalvojame ,,tai kas laukia senatvėje“?...

Fiziniai skausmai yra tik viena neigiama blogos laikysenos pasekmė, o ar susimąstote kaip jaučiasi visi jūsų virškinimo organai ir juos apraizgiusi kraujotakos sistema? Ne veltui šiomis dienomis vis daugiau kalbama apie ergonomiką darbo aplinkoje, išmanieji laikrodžiai praėjus ilgesniam laikui, kai fiksuojamas sėdėjimas primena atsistoti ir šiek tiek pajudėti... Jau nuo seno, sveikas stuburas ir teisinga laikysena buvo laikomi sveiko ir stipraus žmogaus bruožais. Ko gero visi sutiksite, kad išsitiesę žmonės atrodo ir labiau pasitikintys savimi, ir lieknesni, dėl to rūpintis savo laikysena reikia pradėti jau dabar, kol tai dar netapo problema ir našta.

Prieš pradedant rūpintis savo laikysena reiktų išsiaiškinti, tai kas visgi yra ta teisinga laikysena? Tai padaryti galite jau dabar:

  • Atsistokite nugara besiremdami į sieną.
  • Prie sienos priglauskite kulnus, kojas laikykite pečių plotyje.
  • Priglauskite blauzdas.
  • Priglauskite sėdmenis, klubus.
  • Ištiesinkite pečius, nuleiskite juos žemyn ir taip pat priglauskite juos prie sienos.
  • Priglauskite pakaušį, žvilgsnį nukreipdami tiesiai į tolį.
  • Įtraukite pilvą ir juosmens sritį taip pat artinkite prie sienos.
  • Dar kartą atkreipkite dėmesį, visi šie taškai turi liestis su siena.


Jei išlaikydami šią poziciją jaučiatės nekomfortabiliai, stuburas nori riestis, sunku ilgai išlaikyti atloštus pečius atgal, vadinasi jūsų laikysena reikalauja dėmesio ir kuo greičiau pradėsite ja rūpintis, tuo paprasčiau pasieksite teisingos laikysenos rezultatų.

Jei nesirūpinsite tuo dabar, visko gali būti, kad ilgainiui išsivystys tokios ligos kaip kifozė ir lordozė. Šios stuburo iškrypimą pažyminčios diagnozės sukelia ne tik skausmą, bet pasunkina ir kvėpavimą, yra pažeidžiami raumenys.

Rūpintis savo laikysena kartais gali atrodyti labai nuobodu, dėl to nepamirškite susigalvoti save motyvuojančių ritualų, kurie leistų laikytis patarimų ir disciplinos atliekant pratimus:

1. Stiprinkite pilvo ir nugaros raumenis.

Nebūtina užsirašyti į sporto klubą, kurio abonementą po to ieškosite kam parduoti. Paprasčiausias pasivaikščiojimas, pasiplaukiojimas ar prasibėgimas padeda palaikyti optimalią raumenų būklę. Radę laisvą minutę, prieš einant link šaldytuvo, ar kai ,,Netflix‘as“ jūsų paklausia ar norite tęsti žiūrėjimą - atlikite PLANK pratimą. Jam nereikia nei specialiai ruoštis ir tai trunka vos vieną minutę.

2. Krūtinės raumenų tempimo pratimai.

Būna tokių dienų, kai ima kas nors ir išmuša mus iš vėžių, tuomet griebiamės žalingų įpročių ar pyragėlio, tam, kad tas emocijas galėtume nuslopinti. Pažįstate tokių žmonių? Pasidovanokite sau paprastą ir lengvą treniruoklį, kuris padės ir išgyventi verdančias emocijas ir atneš jūsų sveikatai daugiau naudos nei žalos. https://namualchemija.lt/products/swedish-posture-elastine-treniruociu-juosta-trainer Ši treniruočių juosta gerina laikyseną, kraujotaką, ko pasekoje tapsite judresni ir stipresni. Užtenka naudoti 10-20 minučių per dieną, kad tai veiktų, na o darbo savaitėje bent pusvalandį per dieną tikrai praleidžiame burnodami savo galvoje dėl vienokių ar kitokių priežasčių.

3. Kvėpuokite ir mažinkite įtampą.

Norint taisyklingai kvėpuoti esame priversti ištiesti nugarą, dėl to sąmoningas kvėpavimas atneša ir taisyklingos laikysenos rezultatų taip pat mažina įtampą, reguliuoja kraujospūdį, balansuoja organizmo parasimpatinę sistemą. Uždėkite ranką ant pilvo, giliai įkvėpkite lėtai skaičiuodami iki keturių ir iškvėpkite vėl skaičiuodami iki keturių, ranka esanti ant pilvo turi kartu judėti pilvui išsipučiant ir susitraukiant kvėpavimo metu. Visos dienos metu išlikti sąmoningiems ir atsipalaidavusiems yra be galo sudėtinga, mes juk ne Budos ir virš mūsų ne alyvmedžiai auga, dėl to įtampai mažinti galima pasitelkti inovatyvius išradimus, kurie mums nepastebint atliks svarbius mūsų sveikatai dienos darbus.

Swedish Posture nugaros masažuoklis ,,Back Stretch“ yra kartu ir laikysenos koreguoklis, kuris padeda atsikratyti įtampos nugaroje, didina lankstumą ir gerina jūsų sėdėjimo poziciją. Kartu jis stimuliuoja kraujotaką ir suteikia jums malonų masažo poveikį. Ir tai daryti galite bet kur! Vairuodami, sėdėdami darbe, ar namuose.

4. Bent valandą – dvi dirbkite atsistoję.

Ergonomikos specialistai rekomenduoja aukštus darbastalius, leidžiančius atlikti darbus stovint. Stovėjimas vietoje ant abiejų kojų, šiek tiek sulenkus kelius įdarbina laikysenai svarbius raumenis, o ir pakeitus poziciją dirbti pasidaro šiek tiek įdomiau.

5. Atkreipkite dėmesį į avalynę.

Nors merginų laikysena apsiovus aukštakulnius pasidaro patrauklesnė, tačiau praleidus taip kelias valandas kenčia pėdos ir sąnariai. Gerai ir taisyklingai laikysenai svarbu kokybiškas padas, kuris turi būti šiek tiek paaukštintas. Juk visi turime savo mylimiausius batus, su kuriais žinome, jog galėsime nužingsniuoti ištisus kilometrus, pasistenkite, kad dažniau dėvėtumėte sau patogią avalynę.

6. Sumažinkite laiką praleidžiama prie ekranų.

Yra galybė priežasčių, dėl kurių verta sumažinti scroll‘inimą, viena iš jų – laikysena. Kodėl? Prisiminkite tą vaizdą, kai netyčia įsijungia priekinė kamera ir ekrane išvystate savo pagurklį. Ilgą laiką išbūnant kaklą nuleidus žemyn ne tik varginate kaklo raumenis, užspaudžiate kraujagysles, bet ir sudarote visas sąlygas įsižiebti kaklo ir galvos skausmams.

7. Išbandykite Swedish posture – laikysenos koreguoklį su vibruojančiu jutikliu „Vibe“.

Šis laikysenos korektorius gali būti puikus pagalbininkas norint atkreipti dėmesį į laikysenos nusižengimus. Efektyvus jutiklis "Vibe" suvibruoja, kai ateina laikas koreguoti laikyseną. Magnetu lengvai prisitvirtina prie marškinėlių ir puikiai tinka dirbantiems prie kompiuterio.

8. Paprašykite artimųjų, kad jus stebėtų ir primintų pakelti nosį aukštyn ir pasitempti.

Turime akis į pasaulį, o save pastebėti jomis kartais yra sudėtinga. Dėl to susitarkite su draugais, kolegomis ar šeimyna, kad jie pastebėję jus netaisyklingoje pozicijoje primintų jums išsitiesti.

Laikyseną taip pat koreguoti galite ir įsigiję visą Swedish posture treniruoklių rinkinį.

Kuriuo galėsite dalintis ir su visa šeimyna, įsijungę mėgstamą muziką, užsiimdami pratimais kartu gerinsite ir tarpusavio ryšį, ir savo sveikatą.

Esame suaugę ir jau atkreipiame dėmesį į tai kaip pagerinti savo laikyseną, tačiau nepamirškime pasirūpinti ir vaikais. Laikysenos korektorius vaikams yra tvarus ir naudingas sprendimas, juk su žaislais teks atsisveikinti, o treniruoklis – ilgaamžis draugas ir pagalbininkas gerai sveikatai.

Taigi pečius atgal, nosį aukštyn, kvėpuojame į pilvą ir primename apie tai savo aplinkai. Paprastas dėmesys gali suartinti ir nukreipti pozityvia linkme sveikatos klausimais.

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą

1 4